Fektetés

Az első kérdés, ami bizonytalanságot válthat ki újdonsült szülőkben, hogy hogyan is aludjon éjszaka a pici. Bevallom, én is utánanéztem itt-ott. Egyik helyen azt írják, hogy, ha nem elég erős a baba, akkor hason nem biztos, hogy megfelelően kap levegőt. Máshol pedig a háton fekvéstől óvnak, nehogy a büfit félrenyelje éjszaka. Mindkét szempontot figyelembe véve mi az oldalt fekvés mellett döntöttünk, pontosabban a takarót kicsit begyűrtük a háta alá hosszában, így kb. 45 fokos döntött helyzetbe került. 1-2 hetes korában viszont már csak azt viselte el, ha hasra fektettük altatás után. Háton fekve akárhányszor büfizett, az mindig oldalt távozott a szájából, maximum 1-2 köhintés kíséretében.

Fontos, hogy abban a rövid időben, amíg ébren van a baba, és aktív, sokszor fektessük hasra már az egészen korai időszakban. Ekkor próbálkozik emelgetni a fejét, áttenni egyik oldalról a másikra. A legtöbb babának van egy kedvesebb oldala, ezzel nincsen baj, de tudnia kell a másik irányba is fordítani a fejét. Kicsit motiválhatjuk színes, hangos játékokkal, saját magunkkal, hangunkkal csalogathatjuk, hogy a másik irányba is nézzen át. Ha még így sem megy, akkor nagyon finoman, két kézzel körbefogva, óvatosan áttehetjük fejecskéjét a másik arcára, ott finoman simogathatjuk, ezzel tartjuk meg egy rövid időre az irányt, hogy nyúljanak kicsit az izmok. Ha nagyon nem bírja ezt a pozíciót, erőteljesen tekeredik törzzsel utána, nagyon elkezd sírni, vagy át sem tudjuk fordítani a fejét, és mindig csak egy oldalra néz, vagy egyáltalán nem is próbálja megemelni a fejét, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Otthon a szülő semmiképpen ne erőltesse a mozgást.

Mikor hason fekve már elfáradt a baba, ez eleinte pár perc, akkor jó, ha háton is játszunk vele kicsit. Nagy, színes játékokat elé tartva, majd középre húzva rávehetjük, hogy oldalról fordítsa be középre a fejét, ez is erősíti a nyakizmokat. Később a karok középre emelésével is próbálkozhatunk, ha a kicsi felé lógatunk játékokat, azt próbálja megfogni. Ez már a mellizmot erősíti, ami jól jön majd a támaszkodásnál.