Mozgásfejlődés

A következőkben leírom a normál mozgásfejlődés szakaszait. Fontos, hogy senki ne essen kétségbe, ha babája nem tankönyv szerint, percre pontosan fejlődik, csak lássuk meg, ha már egy kis segítségre, "lökésre" van szüksége egy-egy mozgásforma beindításához. Olyan is gyakran megesik, hogy valamit a vártnál hamarabb tud a kicsi, ezzel sincs semmi probléma.

Újszülött kor: Ilyenkor még fokozott a hajlító izmok tónusa, tehát az a normális, ha a lábai fel vannak húzva, és a karok is be vannak hajlítva, kezeit pedig ökölben tartja. Hason fektetve már néhány napon belül átfordítja fejét egyik oldalról a másikra.

2-3 hónapos kor: Háton fekvésből mindkét oldalára fordul. Hason fekve alkartámaszba tud helyezkedni, fejét 45 fokba, törzs folytatásába emeli és ebben a helyzetben stabilan tartja magát. Fejét szabadon forgatja, nézelődik. Kezét ekkor már nyitogatja, középre hozva nézegeti. A tárgyakat szándékosan fogja meg, szájához teszi.

4-6 hónapos kor: Fordul először hasra, majd hátra. Hason fekvésből alkar, majd tenyértámaszba tolja magát. Végtagmozgásai koordináltak, tárgyaknak utánanyúl, biztosan fog, egyik kezéből a másikba átveszi a játékot. Lábujjait szájába veszi.

7-8 hónapos kor:  Kúszik. Négykézlábra áll. Mutatóujját használja.

9-10 hónapos kor: Négykézláb jó egyensúly, ebből a helyzetből ül ki oldalra. Beindul a mászás. Hüvelyk- és mutatóujjal fog (csipesz fogás).

11-12 hónapos kor: Stabilan ül, mászik. Kapaszkodva feláll, bútor mellett oldalazik. Álló helyzetben, rogyasztgat, rugózgat, helyezi testsúlyát egyik lábról a másikra. Kézfunkciók finomodnak, kanállal próbálkozik.

13-15 hónapos kor: Kapaszkodót hosszabb-rövidebb időre elengedi, majd egyedül lépeget, ez még általában bizonytalan, széles alapú. Később már a felálláshoz sem igényel kapaszkodót, általában guggolásból, két lábról áll fel. Egyedül eszik, iszik. Firkál.

16-18 hónapos kor: Önállóan, stabilan jár, lépcsőn kapaszkodva lépeget.

2 éves kor: Jól fut. Felállásnál már csak az egyik lábat teszi ki előre, úgy áll fel.

3 éves kor: Lépcsőn felfelé egyedül váltott lábbal megy. Páros lábbal ugrál. Lábbal tud tekerni (tricikli, pótkerekes bicikli).