Fordulás

Arról már volt szó, hogy a kisbabák életének első heteiben fokozott a hajlító izmok tónusa. Ez azt jelenti, hogy háton és hason fekve karjait fej mellett, könyökben behajlítva, illetve alsó végtagjait is hashoz húzva tartja. Ezt a pozíciót viszont egyre gyakrabban kell megszakítania végtagjai nyújtogatásával, azaz rugdalózással és hadonászással. Ezek, az eleinte koordinálatlan mozdulatok egyre pontosabbá, célirányosabbá válnak. 2 hónaposan kezeit középre hozza és nézegeti. 2,5-3 hónaposan talpával megérinti a talajt, esetleg tologatja is magát vele, amivel egyik medencefelének kis mértékű emelkedését éri el. Ezek a mozzanatok vezetik be a fordulást, melyet alulról és felülről is indíthat. A kar test előtt történő átnyújtásával felülről, míg a lábak hashoz húzásával, majd oldalra kidöntésével alulról kezdi a forgást. 

Az oldalra fordulás tankönyvi ideje 2-3 hónapos, míg a hasra-hátra fordulásé 4-6 hónapos kor. Nem kell viszont megijedni, ha ennek a két mozgásformának nem különül el számottevően a megjelenése. Sokszor, ha már megy az oldalra fordulás, addig próbálkozik a baba, mígnem a hasára keveredik. Az is változó, hogy a hasra vagy a hátra fordulás sikerül először. Gyakoribb a hátról hasra, talán könnyebb is, de az ellenkezőjével is találkoztam már.

Valószínűleg az egyik oldalra hamarabb fog fordulni, azt gyakorolgatja először, hogy sikerélménye legyen. Pár nap múltán viszont kezdi majd az is érdekelni, hogy mi van a másik oldalon, így elkezd arra is törekedni. Lehet, hogy egy kicsit több gyakorlással, de arra az oldalra is sikerülni fog a fordulás. Ha nem igazán megy, tudunk neki segíteni, ha a kevésbé kedvelt oldal irányából kap ingereket (zenélő, színes játék), és hashoz toljuk ellenoldali térdét, azonos oldalit földre nyújtjuk, és kicsit keresztbe mozgatjuk törzse előtt a hajlított lábát, arra ösztönözve ezzel, hogy felső testét is fordítsa a játék irányába. Ez nem helyettesíti a terápiát, csak kicsit segít neki elindítani a mozgást, és jó esetben kis idő múltán önállóan is rájön, hogyan is kell ezt csinálni.

Szakember segítségére van szükség akkor, ha egyáltalán nem látunk hajlandóságot kisbabánkon a forgás elkezdésére még 5 hónaposan sem. Ha az egyik oldalra már régóta fordul, de a másikat nem is próbálgatja. Ha fordulás közben nagyon homorít, fejét hátracsapja. Az nem forgás, ha a baby kinyomja magár tenyértámaszba, nagyot homorít, a feje elhúzza oldalra, és így háton fekvésbe gurul. Akaratlagosságot kell látnunk rajta, és gömbölyűen kell indítania a mozdulatsort.