Kúszás

Először leírom mi is a kúszás, mert nem mindenki van tisztában azzal, hogyan is kellene pontosan kinéznie ennek a mozgásformának. A babánk hason fekszik, fejét megemeli egyik karját előreteszi, alkarral húzza magát, míg ellenoldali lábát térdben behajlítva maga mellé húzza, és azzal tolja magát előre. Ez az első mozgásforma, amikor ellenoldali kéz-láb egyszerre, összehangoltan mozog, ami az agyféltekék összehangolása miatt is fontos. Ezzel együtt is ez az a mozgásforma, amit a legkacifántosabban sikerül a legtöbb babának kivitelezni, sőt sokan ki is hagyják a repertoárjukból. Ez esetben nem kell teljesen kétségbeesni, jó, ha elvisszük szakemberhez, de a mászás egy magasabbrendű mozgás, ami pótolhatja a hiányosságokat.

Segíthetjük a kúszást, ha babánk lábát felváltva feltoljuk törzse mellé térdben behajlítva és talpát megtámasztva, kicsit popóját tolva megpróbáljuk rávenni az előrehaladásra. Egy tüsi labda vagy egy tüsis felületű ülőpárna beszerzésével kezeit is stimulálhatjuk, ha felváltva előrenyújtjuk majd végighúzzuk az érdes felületen. Ezek persze nem helyettesítik a terápiát, amit mindenképpen el kell kezdeni, ha a forgás után néhány héttel nem kezd el előrefelé törekedni a kicsi. Ha csak egyik karját vagy csak egyik lábát használja a mozgásnál. Ha két karjával egyszerre húzza vagy két lábával egyszerre tolja magát. Ha kúszás közben mindig csak egyik irányba tart, ferdén közlekedik. Ha hátrafelé indul el. Ha összerendezetlenül mozog, össze-vissza használja karjait, lábait. Maga alá húzza térdeit, és ebből a "félnégykézláb" helyzetből löki magát előre, karjait nem nagyon használva, vagy csak karjait használja, és úgy húzza magát előre, mint a fóka.

Lehet, hogy a terápiás kezelés után sem lesz száz százalékos a kúszás, vagy egyből négykézlábra emelkedik és mászni kezd. Ha így alakulna, akkor is tanítsuk meg nagyobb korában a pontosan kivitelezett kúszásra, jót fog tenni a koordinációjának.