Ülés

A helyesen kivitelezett ülés az, mikor gyermekünk a négykézláb helyzetből oldalra kiteszi a popsiját, így z ülésbe kerül. Ebben a pozícióban egyik lába térdben behajlítva maga előtt, míg másik maga mellett helyezkedik el. Először még mindkét kezével támaszkodni fog, majd - egy kis gyakorlás után - egyik kezével elkezd manipulálni, játszani. Ha már ez is megy, tenyereivel egyre közelebb lépked törzséhez, egyre magasabbra tolja azt, míg végül izmaival függőlegesbe húzza magát. Gyakran itt is van egy kedveltebb oldal, vagyis sokáig az egyik oldalra jóval többször rakja ki a popóját. Amikor elkezd mászni, ez a probléma általában megoldódik, mivel a játék és bujkálás közben néhány helyre csak úgy fér be, ha a másik oldalra ül ki. Amikor a z ülés már rutinosan megy, akkor a maga mellett lévő lábát előrehúzva kis terpeszben ül, és így játszik.

Amire nagyon fontos felhívni a figyelmet, hogy soha ne ültessük a kisbabánkat! Amíg magától nem teszi ki a popóját oldalra és nem egyenesedik fel, addig semmiképpen ne erőltessük az ülést. Ez nem azt jelenti, hogy amíg ráadom a zoknit vagy cipőcskét, ne ültethetném a térdemre, hanem azt, hogy a magától még nem ülő gyereket ne párnázzam ki a kanapén, hogy megmaradjon ülve, akármennyire is kíváncsi a kicsi, a babakocsit ne állítsam ülő helyzetbe, stb.

A mi kisfiunk sem sokáig bírta a vízszintes pozíciót, nem kötötte le az égbolt és a fák látványa. A babakocsi kérdést mi úgy oldottuk meg, hogy egy, a babakocsival egyazon széles, nagyobb darab szivacsból vágtunk egy háromszöget, egy éket, amit behelyeztünk a popója alá, így az egész háta feltámaszkodott a kocsi háttámlájára, és nem a keresztcsontjára hatott a nyomás, hanem eloszlott az egész hátán. Mindezt a háttámla legkisebb döntésében.

Ami még nagyon fontos, hogy sok baba a négykézláb helyzetből a sarkára ül hátra. Ezzel nincs is semmi baj, ezt nyugodtan csinálhatja. Az viszont már problémákhoz vezethet, ha ebből a helyzetből popója becsúszik a két sarka közé. Tudom, hogy ez egy jógapozíció is, de a kicsiknél nem szerencsés ez a helyzet. Ennél a helytelen ülésnél a csípő egészen befelé fordult helyzetben van, és a térd belső szalagjaira meglehetősen nagy nyíróerő hat (főleg, ha így még fel-le ugrálgat is a popójával). Ez az állandósult pozíció okozhat a későbbiekben a csípő befelé fordulása miatti csámpásságot, "x" lábat, vagy a megnyúlt szalagok miatt ízületi problémákat. Ez persze nem feltétlenül lesz így mindenkinél, de szerintem egy kis odafigyelést megér. Csak tegyük egyik lábát behajlítva törzse elé, így máris z ülésbe kerül.

Ha még a mászás alatt is mindig csak az egyik oldalra ül ki, ha függőleges helyzetben nagyon púposan ül, vagy valamelyik oldalra elhajlik törzse vagy feje, esetleg nem tud előre tett, nyújtott lábbal megülni, akkor érdemes szakemberhez fordulni.