Mászás

A négykézlábra állás tudományának elsajátítása után már nem kell sokat várni, hogy csemeténk mászásra adja a fejét. Mint már említettem, eleinte előre-hátra viszi testsúlyát, hintáztatja magát, majd egyik kezét előrelendítve elindul előre. Először persze csak egy-két lépést halad, de az is lehet, hogy azonnal összerogy, mert ekkor próbálja ki magát először a négy helyett három pontos alátámasztásban. Ha nem is megy elsőre, kis gyakorlás után hozzá fog erősödni, és utol sem fogjuk érni. A kezdeti időszakban nagy valószínűséggel felváltva fogja használni a már ismert, és az új mozgásformákat. Mikor már biztonságosan mászik, előrenyúl egy tárgyért, megragadja, és oldalra kiülve játszik vele. Ez az időszak jó, ha viszonylag sokáig tart, nem kell erőltetni a felállást. A mászás, előrenyúlás, kiülés oldalra alaposan körbeerősíti a törzs- és a medence körüli izmokat, amire nagy szükség lesz az állás, járás során.

A mászást már mindenképpen nyújtott ujjakkal kell végeznie. Otthoni segítségként lehet a már korábban említett tüsi párnás, labdás gyakorlatokat végezni, de ha még mindig ökölben tartja a kezét, mindenképpen szakember segítségét kell kérni. Popóját ne hátratolva, sarka felett tartsa, mert az izomgyengeségre utal, és ha azt a pozíciót szokja meg, nem is fog rendesen megerősödni. Segíthetünk neki, ha kis otthoni akadálypályát készítünk, ahol fel-le, keresztül-kasul kell mászkálnia a tereptárgyakon (pl.: nagy párna, pici sámli, sok takaró összehajtva egymáson, utazóágy vagy sátor összecsukva, stb.). Próbáljuk meg mászás közben popóját kicsit előre tolni, hogy több súly kerüljön a karjaira.

Aggodalomra ad okot, ha mászás közben egyik lábát mindig talpra teszi, úgy lép előre vele. Ennek a mozgásformának semmiképpen sem szabad rögzülnie, így ha észrevesszük, azonnal szakemberhez kell fordulni. Hosszútávon a medence és a gerinc elcsavarodását és a csípő kitekeredett helyzetben való megerősödését okozhatja, ami gerincferdülés és csípőprobléma előfutára lehet.

Ha még 10-11 hónaposan sem próbálkozik a mászással, ha ökölben tartja a kezét, ha fejét nem emeli kellőképpen, ha valamelyik végtagját nem használja olyan intenzíven, ha lebiccen valamelyik oldalra, ha mindig csak egyik kézzel nyúl tárgyakért, ha kizárólag egyik oldalra ül ki, ha popóját nagyon hátratolva tartja, ha hátában ívet látunk oldalra, vagy túl homorú, hasa nagyon beesik, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.