Felállás

Mikor csemeténk kizárólag a mászást használja, mint közlekedési forma, akkor már valószínűleg lesz olyan gyakorlott és erős, hogy különböző tereptárgyakban megkapaszkodjon és térdelésbe emelkedjen. A négykézlábra állással kibővült a látótere, a mászás segítségével pedig könnyedén szemügyre veheti az új dolgokat, s ha már ott van, miért ne emelkedne még egy szinttel feljebb? Ebből a helyzetből fogja aztán állásba húzni magát. A legideálisabb az lenne, ha a térdelésből egyik lábát talpra tenné, és így, egy lábbal tolná fel magát álló helyzetbe, majd a másik lábát az előző mellé zárná. A kezdeti próbálkozások során ez sajnos igen ritka. A legtöbb gyerek két kezével húzza fel magát, lábaikkal pedig egyszerre tolják magukat állásba. Sokszor még teljesen ki is fordítják a lábfejüket. Visszaülésnél eleinte a fenékre tottyanás verziót használják, később előtte leguggolnak, csak jó idő elteltével ereszkednek egy lábról féltérdelő helyzetbe.

Amivel otthon lehet segíteni az, hogy a nála magasabb kanapé, dohányzóasztal, stb. helyett egy kisebb tárgy (zsámoly, kisszék, kisdoboz) mellett próbálkozzon a felállással. Ilyen esetben a két keze alacsonyabban lesz, így velük, és lábaival is csak tolni tudja magát, de még ekkor sem garantált az egy lábas verzió. Ha mellette vagyunk, saját kezünkkel is segíthetünk úgy, hogy egyik lábát talpra tesszük, és így tartjuk a felállás alatt. Összességében viszont nem kell erőltetni a felállást, nem kell külön gyakoroltatni vele.

Mikor már huzamosabb ideig álldogál, akkor érdemes szupinált talpú szandált beszerezni, és azt a lakásban is ráadni. A szupinált talp mindenképpen szükséges, ha a pici bokája befelé dől, ha nem, akkor is érdemes olyan szandit választani, ami nem túl puha talpú, nincs benne boltozatemelő és főleg, jól tartja a bokát.

Néhány hetes gyakorlás után már elkezd a kicsi egy lábbal is felállni. Valószínűleg most is lesz egy preferált oldal. Baj csak akkor van, ha 2-3 hónap múltán sem áll fel soha másik lábbal, sőt később a lépcsőzés sem megy neki váltott lábbal, csak lép-zár technikával. Ekkor érdemes szakemberhez fordulni.

Ha álló helyzetben nagyon "bekarmol" lábujjaival, bokái nagyon bedőlnek, vagyis a később kialakuló hosszanti boltozat helyén "meg van roggyanva" a talpszerkezet, mutassuk meg szakembernek a kicsi lábát.

A térden járást, mint közlekedési formát semmiképpen se hagyjuk állandósulni!