Bedőlő boka

Felnőtt korban talpunkon két fő boltozatnak kell lennie. Egy hosszanti, és egy haránt irányúnak. A hosszanti boltozat a nagy lábujj alatti talppárnától a sarokcsontig tart, a harántboltozat pedig a nagylábujjtól a kislábujj alatti talppárnáig tart. Ezeket az talpi izmok alakítják ki. Ha a talp izmai elgyengülnek, túlnyúlnak, vagy rossz helyzetben rögzültek, és úgy működnek, a láb statikai szerkezete megbomlik, a lábtőcsontok és lábközépcsontok lesüllyednek, így a boltozatok eltűnnek. Ami viszont ennél aggasztóbb, ha valamilyen tényező miatt ki sem alakulnak.

A kisbabák talpi boltozatok nélkül születnek. Az itt elhelyezkedő izmok is, mint a többi, a használat során erősödnek meg, és alakítják ki a megfelelő szerkezetet. Mikor elkezd felállni a gyermek, már akkor oda kell figyelni a láb helyes tartására. A teljesen tehermentes helyzet után ekkor hirtelen az egész testsúlyával a lábára/talpára nehezedik a gyermek. Ez igen nagy megterhelést jelent az addig "használaton kívüli" izmoknak. Nagyon gyakran teljesen kifordított lábfejjel kezdik a felállást, ezt érdemes mihamarabb korrigálni úgy, hogy a lábujjak előre nézzenek, és ezt a pozíciót az állás során is megtartani. Én már ekkor javasolnám szupinált talpú szandál viselését.

A "szupi szandik" talpa némileg kifelé döntött, így a gyermek talpának belső oldalát kicsit tehermentesítik, ekkor az izmok helyzete jobban közelít a fiziológiáshoz. Ezt a pozíciót viszont fent kell tartani járás közben is, ezért fontos, hogy a szár magas, a kéreg pedig megfelelő keménységű legyen.

A bedőlő boka nem feltétlenül végleges állapot, sokat lehet rajta javítani, de gyönyörű boltozatokat csak igen ritkán tudunk már kialakítani. Fontos az izmok korrigál helyzetben való tornáztatása. A kemény talajon (parkettán, járólapon, betonon) való járás nem tesz jót a lábnak, ezért bentre is adjunk szupi szandit a gyerkőcre. A homokos, kavicsos, füves, egyenetlen talajon való járás jó, mert megdolgoztatja a talp izmait. Otthon lehet kislabdát két talp között szorítgatni, apró tárgyakat a földről felszedni, rajzolni lábbal, stb.

A boltozatemelős cipők, talpbetétek használata csak idősebb korba vagy nagyobb testsúlynál ajánlott. Ha egy, még aktívan alakítható boltozat alá emelőt adunk, akkor az átveszi az izmok szerepét, s így azok csak "rápihennek", passzívak lesznek. A szupinált talp az izmokat aktív munkára ösztönzi, így segít a boltozat kialakulásában. A magas szár és a kemény kéreg pedig megtartja a jó helyzetet.