Babahordozás

Sokan sokfélére esküsznek, mások vagyunk más az igényünk, de van néhány fő szempont, melyeket szem előtt kell tartanunk, ha megfelelően szeretnénk hordozni csemeténket. 

A baba mellkasa mindig felém kell, hogy forduljon, soha ne legyen háttal.

Figyelni kell, hogy a hátát, fejét jól, feszesen tartsa a a hordozó. (Nagyobb korban persze már nem szükséges a fej ilyen mértékű tartása, mert jobban szeretnek nézelődni a kicsik, de némi alátámasztás akkor is szerencsés.) Megfelelő a szorosság, ha a baba hasa hozzám simul, és bármerre hajolok, szinte nem távolodik tőlem. Ha már én is nehezen kapok levegőt, akkor túl szoros a kötés, picit lazítani kell rajta.

Megfelelő legyen az alsó végtagok helyzete. Ez azt jelenti, hogy a kicsi lábai (nagyságtól függően) a hasam vagy a medencecsontom környékén, azt szinte átölelve helyezkednek el. A hordozó az egész combcsontot alátámasztja térdhajlatig (kb. vízszintes helyzetben), a lábszár és lábfej pedig a hordozón kívül helyezkedik el.

Ne lógjon a baba a pocakunkon. Olyan magasságba kell felkötni a picit, hogy a homlokára kényelmesen tudj adni egy puszit.

Saját testünk védelmét is szem előtt kell tartani a hordozás során. Elölre maximum 7 kg-ig ajánlott kötni a kicsit, később, és főleg hosszabb távon a háton való hordozást kell előnyben részesíteni.

"Féloldalas, zsákszerű" hordozókendő az egészen picikéknek ajánlott. Úgy tud benne feküdni, mintha a karunkban tartanánk. Nagyon kell viszont arra figyelni, hogy nehogy megtörjön a nyaka, beforduljon fejecskéje, ami miatt esetleg nem kaphat levegőt.

A rugalmas kendő puhább, kényelmesebb, mint a szövött kendő, de nagyobb súly alatt megnyúlik, nem tartja megfelelően a babát. Főként elöl hordozásra, 6-7 kg-ig ajánlott.

Szövött kendő minden hordozási típusra, minden életkorban ajánlott.

A karikás kendő főként csípőn hordozásra alkalmas, használata egyszerű, gyors, de az anyukát, és a gyereket is kevésbé tehermentesíti.

A kötős vagy csatos ergonomikus hordozó (mei tai) nagyobb gyerekeknél (6-7 hónapos kor után) ajánlott.

Az a típusú kenguru, melynek alakja egy úszódresszéhez hasonlít, nem ajánlott, mert a kicsi lába csüng, csípője rossz pozícióban van, ami ízületi problémákhoz vezethet.